HMV rendszer áttekintése Bemutatkozás Egyedi gyártású rendszerelemek bemutatása Saját rendszer méretezése és építése Árlista az egyedi gyártmányokról
Hogy a legolcsóbb? Napkollektor típusok összehasonlítása Egy mûködõ rendszer bemutatása Saját rendszer árkalkuláció Linkajánló

Az itt látható HMV rendszer 2005 tavaszán épült, saját tervezés és kivitelezés útján.


    A három darab, egyenként két m²-es síkkollektor a 43 fokos dõlésszögû tetõsíkban lett egymás mellé beépítve és körbebádogozva hasonló módon, mint az alatta látható tetõablak. A belsõ fakeret a tetõszerkezethez van rögzítve, a polikarbonát fedés rögzítése a fakerethez alumínium profillécekkel és  UV. álló EPDM gumitömítéssel lett megoldva. A külsõ vízállóságot bádogszegély biztosítja:
 
 


    A padlástérbe átvezetett 18 mm-es rézcsövek beltéri hõszigetelése a leggazdaságosabban 5cm vastagságú kõzetgyapottal oldható meg:
 
     A gépészeti szerelvények, a 300 literes víztárolóval együtt, a pincetérben találhatók. Itt már 22mm átmérõjû csövezést használtam a szerelvények 3/4"-os, menetes csatlakozóira való illeszkedés miatt.  A lejövõ ág egy elzárócsapon keresztül csatlakozik a víztároló alsó hõcserélõjének felsõ kivezetéséhez. A lejövõ víz hõmérsékletét mutatós kontakthõmérõ méri:


 A felmenõ ágban, alólról felfelé lett elhelyezve sorrendben az alsó tõltõ/ürítõszelepet bekötõ 'T' idom,  a visszacsapó szelep, a szivattyú, valamint a tágulási tartályt, nyomásmérõt és biztonsági szelepet bekötõ 'T' idom. A felmenõ víz hõmérsékletét itt is mutatós kontakthõmérõ méri. Javasolt egy impulzusüzemû vízkõmentesítõ készülék felszerelése is a bejövõ hidegvizes ágba, mivel 60 °C tárolóhõmérséklet felett a vízkõkiválás felgyorsul.:    A falra erõsítve lett elhelyezve a 18 literes tágulási tartály a nyomásmérõvel és a túlnyomás levezetõ csappal:
 


    A víztároló alsó csõkígyója, amelynek hõszigetelt kivezetése a tárolóból a kép felsõ részén látható, egy T-idomon keresztül csatlakozik a felmenõ ághoz. A T-idomhoz szerelt csap és tömlõcsatlakozó segítségével feltölthetjük, nyomás alá helyezhetjük, vagy leüríthetjük a kollektorkört. A víztároló alsó kivezetése a bejõvõ hidegvizes hálózatra csatlakozik egy elzáró és egy visszacsapó szelepen és T-idomokon keresztül. A T-idomokra biztonsági szelep, tágulási tartály és vízvételi lehetõséget biztosító csap csatlakozik.
 


    A vezérlõáramkör méri és kijelzi a kollektor és a víztartály alsú részének vízhõmérsékletét, és a két értéket összehasonlítva vezérli a szivattyú mûködését, aminek a bekapcsolt állapotát piros fény jelzi. A két kijelzõ segítségével folyamatosan nyomon követhetjük a vízhõmérsékleteket:
 

A rendszer egyéves használata alatt, kétgyermekes család esetén az alábbi tapasztalatokat szereztem:
A jelentõsebb vízfelhasználás általában az esti órákban történik.


<<<< vissza az elsõ oldalra