HMV rendszer áttekintése Bemutatkozás Egyedi gyártású rendszerelemek bemutatása Saját rendszer méretezése és építése Árlista az egyedi gyártmányokról
Hogy a legolcsóbb? Napkollektor típusok összehasonlítása Egy mûködõ rendszer bemutatása Saját rendszer árkalkuláció Linkajánló

Az alábbi rendszerelemek kerülnek egyedi gyártásra:


Napkollektorok

Az egyedi gyártmányú kollektorpanelek kialakítását tekintve lehetnek tetõsíkba integráltak, vagy tetõfedés feletti tartósínre rögzített kivitelûek. Az elõbbit a tettszetõsebb kivitele, az alacsonyabb ára és az egyedi méret kialakításának lehetõsége indokolja, míg az utóbbi  a könnyebb, gyorsabb szerelhetõsége és elõre gyárthatósága miatt vonzóbb.

A egyedi gyártású síkkollektorok telõfedés fölé, tartósínre szerelhetõ kivitelûek, keresztmetszete felûlrõl lefelé az alábbi rétegekbõl áll:

Az alábbi képen a fedésre használt üregkamrás polikarbonát (PC) lemez keresztmettszete látható. A karbonátlemezek élettartamára optikai és mechanikai tulajdonságait tekintve a gyártó 10+10 éves garanciát biztosít.
Az alkalmazott 8 mm vastag üregkabrás PC fényáteresztõ képessége gyári adatok szerint 81% (a normál üvegé 88%, a szolár üvegé 92%), hõátbocsájtási tényezõje k=3,6W/m2K (a normál üvegé k=6-10 W/m2K).


 

A kollektorpaneleket alkatrészenként, építõkészlet formájában is megvásárolhatók, ezzel teret adva az egyéni alkotókedvnek, és így a beszerzési ár is kedvezõbb.
Ezen kívül kapható csak az összeszerelt kollektorház is, amibõl csak az abszorber lemez hiányzik, ha valaki egyénileg szeretné elkészíteni az abszorberlemezt, monduk a kollektorépítõ tanfolyamon látottak szerint.

Az egyedi gyártású napkollektor panel fõbb mûszaki adatai:

 
 A kollektorház kialakítása: 0,55 mm horganyzott acéllemez ház belsõ fakeret merevítéssel, EPDM anyagú alsó és felsõ gumiprofilok közé szorított polikarbonát fedõlemezzel. A kollektor felszerelt állapotában is cserélhetõ a fedõlemez és a gumitõmítés.
Befoglaló méretek: 970x2030x125 mm
Tömeg folyadék nélkül: kb. 33 kg
Felsõ fedés:  8 mm vastagságú UV álló üregkamrás polikarbonát lemez. A karbonátlemezek élettartamára optikai és mechanikai tulajdonságait tekintve a gyártó 10+10 éves garanciát biztosít.
Felsõ fedés hõszigetelõ képessége:  k=3,6 W/m2K
Felsõ fedés fényáteresztõ képessége: 81% (a normál üvegé 88%, a szolár üvegé 92%).
Hátoldali hõszigetelés:  50 mm vastagságú kõzetgyapot 
Hátoldali hõszigetelés hõátbocsájtási tényezõje:  k=0,8 W/m2K
Elnyelõlemez:  0,3 mm vörösréz lemez 12 mm átmérõjû vörösréz csõjárattal
Elnyelõlemez bevonata: matt fekete hõálló akrilfesték, vagy szolár lakk.
Elnyelõlemez hatásos felülete: kb. 1,7 m2
A csõjárat elrendezése:  csõkígyós, 9 cm csõtávolsággal, alsó és felsõ 18 mm átmérõjû vörösréz osztó-gyûjtõ csõvezetékkel
A belsõ csõjárat teljes térfogata:  1,35 liter
Az elnyelõlemez maximális hõmérséklete üresjárásban 20 C-on, júniusi napsütésben, akrilfesték abszorberbevonattal:  140 °C

Képek a készre szerelt kollektorpanelrõl:

 


A kollektorház építõkészlet ismertetése:


A kollektorház egyszerû szerkezeti felépítése lehetõvé teszi az építõkészlet könnyû összeszerelését.
Az építõkészlet tartalma:

Az összeszereléshez szükséges egyéb anyagok: Az összeszereléshez szükséges szerszámok:

A kollektorház összeszerelése:

 
A keretlécek elõkészítése:
 • A keretlécek teljes felületétkezelése a gombaölõ impregnáló festék felhordásával,
 • A fektetõgumi felrögzítése acélszegekkel,
 • A keretléc egyik oldalának festése fekete matt akrilfestékkel,
 • A fektetõgumi zsírzása szilikonzsírral.
A kollektordoboz elõkészítése: 
 • A felsõ borítócsik mentén ki kell jelölni és ki kell fúrni a PC leszorítócsavarok helyét:
A PC lap elõkészítése:
 
 • A lap szélességének méretre vágása,
 • A lap két oldalsó és a felsõ széle mentén a PC leszorítócsavar helyeinek átjelölése után 18mm-es furatokat kell készíteni,
 • A lap felsõ szélét öntapadó alufólia szalaggal le kell zárni, 
Hátsó hõszigetelés fektetése a szigetelõ táblák méretre vágása után:
A külsõ gumiprofil csíkokat a doboz felsõ borítólemezén kialakított résbe kell beszorítani. Szükség esetén szilikonzsírral lehet a helyes beilleszkedést megkönnyíteni:
Az oldalapok alján 2 cm túlnyúlást kell hagyni az esetleges késõbbi zsugorodás miatt:
Keretléc beszerelése:
 
 • Az elõkészített keretléceket a feketére festett oldalukkal befelé  kell elhelyezni,
 • A PC leszorító facsavarok helyét a fakeretben, a doboz furatain keresztûl elõ kell fúrni.
A doboz alsó oldalán a két keretléc közé be kell illeszteni az oldalsó hõszigetelõ csíkot:
PC fedés behelyezése:
 • Az alsó és felsõ gumicsíkokat szilikonzsírral be kell kenni,
 • A PC lap széleit alul és felül is be kell zsírozni,
 • A méretre vágott PC lapot alólról be kell csúsztatni a két gumiszegély közé
 • A PC lap rögzítése kell?en szoros legyen, de a gumiprofil se legyen teljesen összepréselve : 

   

  Az abszorberlemez kialakítása:

   
  A felsõ és alsõ 18 mm-es gyûjtõcsõ bekötése 18-15-18 T, és 15-12 szûkítõ idomokkal:
  12 mm-es csõbõl készült csõcsonk kialakítása a hõérzékelõ számára, a csõkígyó felsõ részén:
  Forrasztott abszorberlemez hátoldala:

  Vezérlõegység:    A rákapcsolt érzékelõkkel méri és összehasonlítja a napkollektor és a melegvíztároló alsó részének hõmérsékletét. Ennek ismeretében kétféle mûködési módú vezérlõ kerül megépítésre:

  A vezérlõberendezés kialakítása:

  Két hõérzékelõvel, és egy hálózati kimenettel rendelkezik. A mért napkollektor és víztároló hõmérsékleti értékeket összehasonlítja egymással, és ha a kollektor hõmérséklet a beállított deltaT értékkel magasabb a tároló hõmérsékleténél, típustól függõen beindítja a kimenetére kapcsolt keringetõ szivattyút. A mért hõmérsékleti értékeket a digitális kijelzõn tized fok felbontásban le is olvashatjuk, így lehetõség van a rendszer mûködésének nyomon követésére. A készülék tápellátása a hálózatról történik, saját fogyasztása minimális. A szivattyú ki- és bekapcsolását, vagy folyamatos szabályozását elektronikus kapcsolóeszköz végzi, ami hosszú élettartamot biztosít. A készülék hálózati oldalról túlfeszültség és túláram, érzékelõ bemeneti oldalról túlfeszültség védelemmel van ellátva. A túláramvédõ biztosíték a doboz szétbontásával cserélhetõ. Figyelem!!! A szétbontott készüléket a hálózati aljzatba helyezni az áramütés veszélye miatt életveszélyes!!!

  A kapcsolt kimenetû vezérlõ mûködése:

  A mért hõmérsékleti értékeket összehasonlítja egymással, és ha a kollektor hõmérséklet a beállított deltaT értékkel magasabb a tároló hõmérsékleténél, beindítja a kimenetére kapcsolt keringetõ szivattyút, minek hatására a kollektorhõmérséklet csökkenni fog. Ha a hõmérsékletkülönbség elérte a deltaT érték felét, a készülék kikapcsolja a szivattyút. Ennek eredményeképpen a vezérlõ a kollektor hõmérsékletét a beállított deltaT és deltaT/2 értéken tartja.
   

  A szabályozott kimenetû vezérlõ mûködése:

  A mért hõmérsékleti értékeket összehasonlítja egymással, és ha a kollektor hõmérséklet a beállított deltaT-2 fok értékkel meghaladja a tároló hõmérséklet, 10%-os teljesítménnyel beindítja a kimenetére kapcsolt keringetõ szivattyút. A maximális, 100%-os teljesítményt a deltaT+2 fokot meghaladó kollektor hõmérséklet esetén kapcsolja rá. Ennek eredményeképpen a vezérlõ a kollektor hõmérsékletét mindig a beállított deltaT értéken tartja.
   

  A készülék üzembe helyezése:

  A berendezés hálózati adapter dobozban lett kialakítva, amelyet beltérben, száraz helyiségben javasolt telepíteni. A készüléket a rögzítéséhez és a tápellátáshoz egyszerûen egy földelt fali csatlakozó aljzatban kell helyezni, a felsõ, földelt kivitelû aljzat pedig a szivattyú csatlakoztatása szolgál. A készüléket bekapcsolni nem kell, a hálózati csatlakoztatással a készülék üzemi állapotban van. A doboz alján található a két külsõ hõmérséklet érzékelõ bekötésére szolgáló, leválasztható csavaros sorkapocs. Az érzékelõk rákötése nélkül a fényjelzések és a kijelzõn látható érték figyelmen kívül hagyandók. Az érzékelõket polaritás-helyesen kell bekötni, vagyis a piros színû eret a ’+’ jelhez, a kéket pedig a ’–’ jelhez kell kötni. A     szimbólummal jelzett oldalra a rövidebb kábellel ellátott vízhõmérsékletet mérõ érzékelõt, a    jelzésû oldalra pedig a hosszabb kábellel ellátott kollektor hõmérsékletet mérõ érzékelõt kell kötni. Fordított érzékelõ-bekötés esetén a készülék nem tud hõmérsékletet mérni, a felcserélt érzékelõk pedig mérési pontatlanságot okoznak. A kábelezésére legalább 0,2mm rézátmérõjû és max. 200m hosszúságú kábelt használjunk. A beépített LCD kijelzõ a doboz szétbontása után szükség esetén 180 fokkal elfordítható.

  Képek a vezérlõrõl:

   

  A vezérlõ kezelõszervei:


  Egyéb funkciók:

  A kapcsolt kimenetû vezérlõ adatlapjának letöltése
  A szabályozott kimenetû vezérlõ adatlapjának letöltése

  Mûszaki paraméterek:

  Hálózati feszültség:   230V ±10%  50Hz
  Saját teljesítményfelvétel:    max:1,5W
  Belsõ biztosíték típusa:    5x20mm 2A T (lomha kioldású)
  Max. kapcsolható áramerõsség:    1A
  Max. kapcsolható teljesítmény:     200W
  Hõmérséklet méréstartomány:   -25...+200ºC
  Hõmérsékletmérés abszolút pontossága:         0...+100ºC tartományban: ±1ºC       -25...+200ºC tartományban: ±5ºC
  A két hõmérsékletmérés relatív pontossága:    0...+100ºC tartományban: ±0.5ºC  -25...+200ºC tartományban: ±2ºC
  Környezetállóság :    IP30 (por és víz ellen nem védett)
  Mûködési környezeti hõmérséklet:   0...+40ºC
  Tárolási környezeti hõmérséklet:   -20...+60ºC
  Hõérzékelõk mérete:    Ø6x40mm 30 illetve 60 cm teflon szigetelésû kábellel ellátva
  Hõerzékelõk kivitele:    IP 66 (por és vízsugár ellen védett)
  Hõerzékelõk üzemi h?állósága:   -25…+200ºC

  Garancia:
  Normál üzemi használat esetén egy év cseregaranciát vállok. Villámcsapás, mechanikai sérülés, beázás vagy nem megfelelõ használat esetén a garancia nem áll fenn.