HMV rendszer áttekintése Bemutatkozás Egyedi gyártású rendszerelemek bemutatása Saját rendszer méretezése és építése Árlista az egyedi gyártmányokról
Hogy a legolcsóbb? Napkollektor típusok összehasonlítása Egy mûködõ rendszer bemutatása Saját rendszer árkalkuláció Linkajánló

Saját rendszer méretezése


Méretezés számítógépes programmal

    Részletes rendszerméretezést és költségszámítást végezhetünk az alábbi Excel táblázatkezelõ program felhasználásával, melynek segítségével mindenki meghatározhatja a saját napkollektoros rendszer fõbb elemeinek számát és méreteit:

A program futtatásához Microsoft Excell 97, vagy késõbbi kiadású programkörnyezet szükséges.
 
 
A méretezõprogram letöltése

    A program az alábbi funkciókkal rendelkezik:

 • A beadott adatok alapján elõször felméri a várható használati melegvíz igényt.
 • Ennek ismeretében kiszámítja a szükséges naplollektor-panelek számát és a melegvíztároló(k) kapacitását.
 • Ezt követõen az aktuális beszerzési árak és munkadíjak ismeretében árajánlatot ad a teljes rendszer kiépítésére.
 • Figyelembe veszi a kivitelezés során vállalt sajátkezû munkát is, ami csökkenti a költségeket.
 • A tervezett rendszer mûködését különbözõ körülmények között le is teszteli.

 •     A program egyenlõre nem veszi figyelembe, ha a kollektorpanelek elhelyezése közelítõleg sem déli tájolású, valamint ha dõlésszöge nagyon lapos (15 foknál kisebb), vagy nagyon meredek (65 foknál nagyobb).
   

  Méretezés általános tervezési szabályok alapján:

  Víztároló méretének a meghatározása:

      Az átlagos napi melegvízszükséglet személyenként, 45C fokos melegvízbõl, kb. 50 liter.
  A szükséges tárolókapacitás így 50 liter, szorozva a családtagok számával. Ez a melegvíz mennyiség azonban nem tartalmaz melegvíz tartalékot a felhõs napokra (alacsony az un. szoláris részarány), legfeljebb annyit, amennyivel magasabb az elért vízhõmérséklet 45C foknál. Ennek kiküszöbölésére nagyobb tárolókapacitást szokás tervezni, kb. 70 liter/fõ értékkel számolva.  A nagyobb szoláris részarány, és így a nagyobb tárolókapacitás az 1-2 napos felhõs idõ okozta fûtéskiesést is kielégítõen áthidalja, de beruházási költsége természetesen magasabb.
   

  Napkollektor felület meghatározása:

      Általában 100 liter tárolókapacitásra kb. 2 m2 kollektorfelület szükséges, ha a kollektor elhelyezése közelítõleg (+-30 fok) déli tájolású és 30-45 fok lejtésû. Ez az arány lehetõvé teszi, hogy akár télen is jelentõs megtakarítást érjünk el.

      A szükséges kollektor darabszám családi házaknál, 4 tagú családot feltételezve általában kettõ vagy három. Ez a darabszám, a tároló térfogatán kívül függ a tetõ dõlésszögétõl, tájolásától, Alacsony dõlésszög esetén  két panel is megfelelõ, hiszen ez a nyári idõszakban, vagyis az üzemi idõszakban, ez elégséges. Meredek tetõfedés esetében három panel javasolt, ezzel az egész éves üzem is biztosítható.

      2-3 személyre magas részarány, vagy 4-5 személyre alacsony részarány esetén két kollektorpanel és 200 literes víztároló szükséges, míg 4 személyre magas részarányt, vagy 5-6 személyre alacsony részarányt feltételezve három kollektorpanel és 300 literes víztároló szükséges.
   

  Saját rendszer megépítése

  A saját rendszer megépítése elõtt meg kell vizsgálni néhány szükséges feltétel meglétét, melyek tejlesülése nélkül nem érdemes az építésbe belevágni.

      A legfontosabb szükséges feltétel a közelítõleg déli tájolású tetõsík megléte. Még elfogadható a délitõl 20-30 fokos eltérés. A tetõ dõlésszöge meghatározza, hogy a téli idõszakban fog-e egyáltalán rásegíteni a rendszer a hagyomágyos üzemre. Ha a dõlésszög kisebb mint kb. 25 fok (lapos dõlésû a tetõ), akkor nem nagyon, viszont nyáron annál jobban. Ha 45 fok körül van (meredek), akkor napos téli idoszakban akár 80%-ban is rásegíthet, és ez a dõlés még nyáron is megfelelõ. Az ideális dõlésszög 35 és 40 fok között van, ha egész éves idõszakban gondolkodunk. Egy kollektorpanel mérete durván 2m magas és 1m széles, és állítva szokták õket egymés mellé helyezni, tehát a tetõsíkon egy 2x2 vagy egy 2x3 méteres egybefüggõ felületet kell számukra biztosítani. Fontos, hogy ezt a felületet napszaktól és évszaktól függetlenül lehetõleg ne takarja el semmi a nap elõl.
      Ezen kívül meg kell vizsgálni a tervezett szolár tároló elhelyezhetõségét, az összekötõ csõvezetékek nyomvonalát, hogy nincs-e valahol a rendszer megépítését kizáró tényezõ.

  A saját rendszer megépítése alapvetõen kétféle módon lehetséges:


  A szükséges anyagok beszerzése:

  <<<< vissza a kezdõ oldalra